Leidraad

© 2021 Anika van Vugt

Op dit moment is er veel discussie over het Verenigde Naties verdrag over ‘ De rechten van personen met een handicap’. Binnen dit verdrag vallen ook de rechten van blinden en slechtzienden. Wanneer Nederland over gaat tot ratificatie houdt dit o.a. in dat openbare gebouwen beter toegankelijk zouden moeten zijn voor mensen met een beperking.


In dit onderzoeksverslag beschrijf ik een uitgebreid onderzoeksproces resulterend in een ontwerp voor het diagnostisch centrum van Bartimeus voor blinden en slechtzienden. Dit document bevat een aantal kernwaarden. Deze geven meer inzicht in de zintuiglijke belevingswereld van zienden, niet zienden en slechtzienden. Deze kernwaarden kunnen worden ingezet als TOOLKIT bij (openbare) gebouwen en genereren meer ruimtelijke begeleiding in een gebouw.


De uitdaging voor mij was om de specifieke wensen van blinden en slechtzienden als toegevoegde kwaliteit te integreren in een ruimte zodat ook zienden dit als voorziening kunnen gebruiken. Door rekening te houden met een diverse gebruikersgroepen en hun wensen te integreren in een zorgvuldig vormgegeven ruimte voelt het niet als een aanpassing maar als voorziening en uiteindelijk breder toepasbaar.